Spørsmål og svar (FAQ)

Lurer du på noe i forbindelse med kjøp fra Norsk Mynthandel AS?

Vi har samlet en rekke spørsmål og svar på det vi erfarer at kunder oftest lurer på.

Kontakt oss

  Må jeg opprette konto for å handle hos dere?

  Nei. Du velger selv om du ønsker å opprette en konto hos oss eller benytte gjestekassen ved utsjekk. Fordelen ved å opprette en konto hos oss er at du har ferdig utfylt personalia ved utsjekk, ønskeliste og tilgang til full ordrehistorikk.

  Har jeg angrerett på kjøp av mynter i gull, sølv, platina eller palladium?

  Nei, du har ikke angrerett på kjøp av gull, sølv, platina eller palladium. Disse edelmetallene prisjusteres kontinuerlig mot verdens børser. Det er hele tiden bevegelse i disse prisene som er utenfor Norsk Mynthandel AS sin kontroll. Derfor er disse varer unntatt angrerettloven i henhold til angrerettloven § 22 bokstav d): Angreretten gjelder ikke avtaler om:
  Levering av varer eller tjenester der prisen er avhengig av svingninger i finansmarkedet som kan skje innen utløpet av angrefristen og som ikke kan kontrolleres av den næringsdrivende.

  Er det mervardiavgift(mva) på myntene dere selger?

  Det er ikke merverdiavgift (mva) på myntene vi selger. Disse produktene er definert som gyldig betalingsmiddel (legal tender) og er derfor fritatt merverdiavgift i henhold til lov om merverdiavgift.

  Tilbyr dere tilbakekjøp/kjøp av mynter?

  Ja, vi tilbyr tilbakekjøp fra kunder. Trykk her for å lese mer (selg til oss)

  Hva menes med spot/spotpris og premium?

  Vi benytter ordet «spot» som er et intensjonalt begrep for «gjeldene pris» når vi snakker om edelmetallpriser. Spotprisen bestemmes på det globale finansmarkedene og avgjøres av tilbud og etterspørsel. Spotprisen som oppgis på vår nettside følger de internasjonale normene for prissetting av edelmetaller og oppgis i verdi per 1 troy ounce (31,1 gram). Prisen du ser på vår nettsideside er da gjeldene pris for 1 troy oz (31,1 gram) gull, sølv, platinum og palladium med renhet 99,9%.

  Premium (påslaget) er betegnelsen for den kostnaden som legges til spotprisen for å danne utsalgsprisen på et produkt i kategorien edelmetaller.

  • Eksempel:
    • Et produkt selges til spot +100NOK. 100NOK utgjør i dette eksempelet premium, som i samråd med spotpris utgjør utsalgsprisen.

  Hvilke betalingsmåter tilbyr dere?

  Vi tilbyr følgende betalingsmåter: fakturakortbetaling og Vipps.

  Vi anbefaler faktura som betalingsmåte, men tilbyr også kortbetaling og Vipps for beløp inntil 24900NOK.
  For beløp over 24900NOK kan kun faktura benyttes som betalingsmåte.

  Hvilke fraktalternativer tilbyr dere?

  Vi tilbyr to ulike fraktalternativer:

  1) «Pakke til hentested med sporing og forsikring» er et fraktalternativ som er fullforsikret for kjøpesum/fakturabeløp frem til pakken blir utlevert av transportør. Merk at vi benytter ID kontroll ved utlevering. Vi har en fastpris på 249NOK på denne forsendelsen. MERK! Dette fraktalternativet er kostnadsfritt ved bestilling over 50000NOK.

  2) «Pakke til postkassen uten forsikring» er et uforsikret og rimeligere alternativ for ordrer under 5000NOK. Her vil prisen justeres etter pakkens totale vekt og den oppgis i handlekurven. Dette alternativet er ikke anbefalt av oss og sending skjer på kundens eget ansvar. Norsk Mynthandel AS erstatter ikke noen form for tap av forsendelser sendt med fraktalternativet «Pakke til postkassen uten forsikring».

  Kan jeg hente en bestilling hos dere personlig?

  Nei, dessverre. Vi er per i dag utelukkende en nettbutikk og alle varer sendes via posten/bring.

  Hvordan kan jeg være sikker på at varene jeg får er ekte?

  Varene vi kjøper kommer enten direkte fra anerkjente myntverk eller fra offisielle distributører og garanteres ekte. Vi kjøper også inn varer fra annenhåndsmarkedet og besitter derfor topp moderne utstyr til kvalitetskontroll av dette. Testutstyret vi bruker er det samme som de store internasjonale edelmetall-selskapene, og gjør at vi kan utføre sikker og pålitelig testing uten å skade produktene.

  Hvordan bør jeg oppbevare og håndtere myntene mine?

  Vi deler gjerne mynter opp i to ulike kategorier med tanke på hvordan vi anbefaler oppbevaring av disse:

  • Kategori 1: mynter bestående av et metall som ikke oksiderer
  • Kategori 2: mynter bestående av et metall som oksiderer
   • Mynter som oksiderer bør oppbevares et tørt sted uten store temperatursvingninger.

  Kategori 1: metall som ikke oksiderer
  Mynter bestående av rent gull, platina eller palladium anbefaler vi å lagre i myntkapsler uten strenge krav til lufttetthet. Her vil den viktigste oppgaven til myntkapselen være å sikre mynten mot riper og fingermerker.

  Kategori 2: metall som oksiderer
  Mynter i sølv og andre metaller som oksiderer anbefaler vi å lagre i myntkapsler av høy kvalitet med strenge krav til lufttetthet. Et eksempel på en slik høykvalitetskapsel er den anerkjente Air-tite-kapselen, produsert i USA. Disse kapslene er kjent for å være de beste på markedet. I vår nettbutikk finner du et rikt utvalg av myntkapsler fra Air-tite. OBS! Mange av våre rimeligste investeringsmynter(bullion) i sølv leveres til våre kunder i zip-poser, som ikke er ment for langvarig oppbevaring med tanke på oksidering. Disse posene kan lett får hull i seg som øker risikoen for oksidering. Slik oksidering kan gjøre at man får noen prosent lavere pris ved salg. 

  Håndtering av mynter med tanke på kvalitet og verdi

  Om man skal håndtere myntene direkte uten kapsel anbefaler vi alltid å bruke rene bomullshansker for å sikre seg mot håndteringsmerker som kan forringe verdien ved videresalg. Etterstreb å alltid håndtere mynten i randen; unngå å ta på motivet. Unngå å legge mynter ned på et underlag som kan lage riper. Underlaget skal være rent og mykt.

  Oppbevaring av mynter med tanke på sikkerhet

  Med tanke på sikkerhet anbefaler vi alle våre kunder å forhøre seg med sitt forsikringsselskap (innboforsikring) vedrørende hvilke krav som stilles til oppbevaring. Den viktigste regelen med tanke på lagring av store verdier er å ikke fortelle andre personer om dette. OBS! Vurder nøye før du publiserer salg av edelmetaller via offentlige medier, da du eksponerer verdiene du oppbevarer (hjemme?).